Najbrudniejsze miejsce w biurze – 21 000 bakterii, wirusów i grzybów

najbrudniejsze miejsce w biurze

Siedząc przez dłuższy czas przy biurku, w rezultacie robimy więcej, niż tylko stukamy w klawiaturę. Kichamy, kaszlemy, dotykamy i rozlewamy kawy — dzień po dniu roznosząc zarazki. Nic dziwnego, że biura szybko stają się mikrobiologiczną bombą. Na co zwrócić uwagę, aby zadbać o swoje zdrowie i komfort pracy? Dezynfekcja i sprzątanie przede wszystkim! Sprawdź, dlaczego warto uwzględnić rytuał dezynfekcji w codziennym cyklu pracy biura. 

 

 

Bezpieczni od wejścia 

 

Już rozpoczynając dzień, najprawdopodobniej dotkniemy wszystkich najbrudniejszych elementów w przestrzeni biurowej. Wejście, winda, przywitanie się z pracownikami, kawa, odpalenie sprzętu i sprawdzenie połączeń na telefonie... Pracownicy są narażeni na wirusowo-zarazkowy atak już przy samym wejściu do biura. Jak myślisz, ile osób naciska przyciski „w górę” i „w dół”, aby codziennie wezwać windę? Przyciski windy, podobnie jak klamki powinny być regularnie dezynfekowane. Jako Office Manager musisz zwracać uwagę, jak pracownicy korzystają z windy, sam zwróć uwagę na ten szczegół,  po naciśnięciu przycisku umyj ręce środkiem odkażającym na bazie alkoholu.

 

 

Hole i ciągi komunikacyjne są problematyczne ze względu na częstotliwość użytkowania. Wszyscy używają ich do poruszania się między sektorami czy pokojami. Zależność jest oczywista, im więcej ludzi pracuje w danym miejscu, tym większa różnorodność zarazków, które mogą przenosić się między wszystkimi pracownikami. Dobrą praktyką jest ustawienie dyfuzora z płynem antybakteryjnym od razu przy drzwiach wejściowych.  Zarządzając budynkiem, zawsze możesz poprosić personel sprzątający z serwisu dziennego o wytarcie w dezynfekcji klamek drzwi.

 

 

 

Ważne jest też regularne instruowanie pracowników i uczulanie na mycie rąk - zaraz po wejściu do biura. Konieczne jest regularnie używanie mydła i ciepłej przez co najmniej 20 sekund, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się wirusów. Wszystkie czynność dezynfekujące należy wykonać jeszcze przed rozpoczęciem pracy. Dlaczego? 

 

6 najbrudniejszych miejsc

 

W ciągu pierwszych 10 minut pracy, dotkykmy co najmniej 6 najbrudniejszych rzeczy w biurze, nawet o tym nie wiedząc... Podchodzimy do swojego biurka i włączamy komputer, aby się zalogować, witamy się ze współpracownikami, nastawiamy kawę i wkładamy lunch do lodówki. Następnie wracamy do swojego biurka i sprawdzamy wiadomości telefoniczne… Kolejne osoby robią dokładnie to samo, zbierając po drodze wszystkie zarazki. 

Klawiatura, myszka, długopis

Czy wiesz, że klawiatura ma o wiele więcej zarazków — około 400 razy więcej — niż sedes? To średnio 21 000 bakterii, wirusów i grzybów na cal kwadratowy. Newralgiczne są też wszystkie biurowe akcesoria. Badania przeprowadzone przez NSF International wykazały, że 14% długopisów dało wynik pozytywny na obecność gronkowca złocistego.

 

Dzbanek/ekspres do kawy

Wszyscy uwielbiają rano dobrą filiżankę kawy. Zarazki również! Mówiąc dokładniej, drobnoustroje lubują się w uchwytach dzbanków do kawy czy guziczkach ekspresu. Ponieważ dzbanek kawy jest przyjemny i ciepły, bakterie kumulują się w takich miejscach. Niemal wszyscy w miejscu pracy w pewnym momencie dotykają czajnika, dzbanka z kawą czy ekspresu, tym sposobem bakterie są łatwo rozprzestrzeniane. 

 

Pokój socjalny

 

Według badań firmy Kimberly-Clark Professional, która produkuje wyroby papiernicze i doradza firmom w zakresie higieny w miejscu pracy, najbardziej zarodkowym miejscem w biurze jest prawdopodobnie kuchnia lub pokój socjalny, gdzie spożywane są posiłki. Zespół badawczy pobrał wymaz z około 4800 powierzchni w miejscach pracy. Pod lupę wzięto różne miejsca pracy od kancelarii prawnych po zakłady produkcyjne. Spójrzmy prawdzie w oczy: niepozmywane naczynia, nieczyszczona lodówka, zapleśniałe resztki pożywienia… pomieszczenie socjalne jest po prostu pożywką dla zarazków. Nic dziwnego, bo bakterie kumulują się głównie wokół jedzenia. O tym jak dbać o porządek w firmowej kuchni - przeczytasz w artykule przygotowanym przez Ewelinę Skałę - Office Managera z doświadczeniem → Porządek w firmowej kuchni 

 

Po kilku godzinach pracy i dotknięciu klawiatury, telefonu i biurka, a następnie otwarciu lodówki i kuchenki mikrofalowej, możemy stać się żywicielem zarazków. Wirusolog i parazytolog z University of Arizona, Chuck Gerba wskazuje, że wirus paragrypy został zidentyfikowany na około jednej trzeciej powierzchni, przeanalizowanych biur w Stanach Zjednoczonych. Zidentyfikowano miejsca, których prawdopodobnie należy unikać - lub przynajmniej dokładnie umyć ręce po dotknięciu. W analizie przycisk Start kopiarki jest jednym z tych obszarów. Dziesiątki osób może dotknąć tego przycisku każdego dnia, pokrywając go zarazkami. Co potwierdza badanie przeprowadzone przez Hloom, które wykazało, że przycisk startu na przeciętnej biurowej kserokopiarce zawierał 1,2 miliarda jednostek bakterii. 

 

Wirus i kurz 

 

W związku z pandemią Covid-19 zwracamy szczególną uwagę na dezynfekcję najczęściej dotykanych miejsc. O tym ile wirus SarsCov-2 utrzymuje się na powierzchni, pisaliśmy tutaj → Jak chronić się przez koronawirusem w biurze? 

To jednak za mało. Najnowsze badania wskazują, że wirusy utrzymują się dłużej w zakurzonych powierzchniach. Materiał genetyczny koronawirusa jest w stanie przetrwać w cząsteczkach kurzu nawet przez miesiąc! Naukowcy Uniwersytetu Stanu Ohio testowali próbki worków z odkurzacza po sprzątaniu pokoi, w których przebywały osoby z pozytywnym wynikiem testu. 97% zbadanych próbek zawierało RNA wirusa. To odkrycie ocenia się jako istotne w kontekście masowego powrotu do przestrzeni wspólnych. Częste odkurzanie i eliminowanie pyły z pomieszczeń w czasach zagrożenia epidemiologicznego zyskuje jeszcze większe znaczenie. 

 

 

Szukasz firmy sprzątającej, która odkurzy, zdezynfekuje i zapewni Tobie i Twoim pracownikom bezpieczeństwo w miejscu pracy? Cieszymy się, że do nas trafiłeś! Zamów testowe sprzątanie i sprawdź, jak działamy. Przez 30 dni niezobowiązującego testu poznasz naszych koordynatorów, techniki sprzątania, środki i sprzęt, na którym działamy. Zamów miesiąc testowego sprzątania - nic nie tracisz! 

Autor: Anna Gałowicz

Koordynator Operacyjny Oddział Kraków Fresh Facility